Dauwpunt

Informatie over dauwpunt. Wat betekent het dauwpunt? Waarom leidt het dauwpunt tot vochtproblemen?

Wat is het dauwpunt?

Het dauwpunt is de temperatuur waarbij het vocht dat in de lucht aanwezig is condenseert. Door condensatie wordt waterdamp in de lucht vloeibaar. De waterdruppels -dauw- zijn vooral zichtbaar op koude oppervlakken. In de natuur kennen we ochtenddauw van de uitgestrekte weilanden met vochtig gras dat verhuld is in witte nevel. Door de lage temperatuur in de morgen condenseert het vocht op het gras.

In het binnenklimaat kan ook het dauwpunt worden bereikt. Als de temperatuur in de binnenruimte te laag is, kan de lucht het vocht niet langer als waterdamp vasthouden. Dit heeft tot gevolg dat het vocht in de binnenruimte condenseert. In het binnenmilieu is dit natuurlijk ongewenst. Doordat het dauwpunt bereikt is ontstaan vochtproblemen zoals schimmelvorming, houtrot, corrosie en stankproblemen. In huis veroorzaakt condensatie beslagen ramen, rotte kozijnen, vochtplekken, schimmels en loslatend behang of loslatend pleisterwerk.

Dauwpunt in de industrie

Het dauwpunt is ook een belangrijke waarde bij diverse bedrijfsprocessen. Spuiterijen, autoschadeherstelbedrijven en bedrijven in schilderwerken en botenbouw houden rekening met het dauwpunt om de kwaliteit van de werkzaamheden te garanderen. Condensatie van vocht speelt daarnaast een belangrijke rol in procestechniek, chemische industrie en farmaceutische industrie. Ook gedurende de opslag van goederen wenst men het dauwpunt niet te bereiken om inwerking van vocht en drupschade te voorkomen. Het dauwpunt speelt verder een rol in klimaatruimten en bij coatingprocessen.

Dauwpunt, temperatuur, condensatie

Wanneer de luchtvochtigheid in het binnenklimaat hoog is, zal het dauwpunt sneller worden bereikt. Afhankelijk van de temperatuur is lucht in staat om een beperkte hoeveelheid vocht op te nemen. Als lucht veel waterdamp bevat zal het dauwpunt hoog zijn. Het verschil in temperatuur tussen de omgevingslucht en het dauwpunt is dan klein. Dus hoe meer vocht in de lucht aanwezig is, hoe groter het risico op condensatie. Bij een hoge relatieve luchtvochtigheid is slechts een lichte daling van de temperatuur voldoende om condensatie te veroorzaken met vochtschade tot gevolg. Daarom is het erg belangrijk om de luchtvochtigheid in een binnenruimte onder controle te houden.

Door het verwijderen van vocht uit de lucht wordt het dauwpunt verlaagd en zal minder snel condensatie optreden. Voor het ontvochtigen van lucht bieden wij keuze uit een ruim assortiment condensatiedrogers en adsorptiedrogers. Voor gebruik in huis hebben wij een ruime keuze mobiele ontvochtigers. Voor verlaging van de luchtvochtigheid in openbare gebouwen, zwembadruimten, musea, industriële ruimten en magazijnen verkopen wij professionele luchtontvochtigers, zowel voor mobiel ontvochtigen als voor permanent ontvochtigen. Indien u kiest voor een luchtontvochtiger met vaste afvoerleiding wordt het condensvocht direct automatisch afgevoerd.

U ziet, van luchtontvochtiging in huis tot industriële ontvochtiging, wij hebben de ideale luchtdroger voor u!

Een ruim assortiment luchtontvochtigers

Luchtontvochtiger.be biedt oplossingen voor een breed scala aan vochtproblemen.
“Eindelijk een bedrijf met echte productkennis!”
Dhr. van der Loo
“Goed advies en en scherper prijs. Top!”
Dhr. Vos
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be