Hoge luchtvochtigheid

Informatie over luchtvochtigheid. Hoe ontstaat een hoge luchtvochtigheid? Op welke plaatsen heeft men vaak te maken met een hoge luchtvochtigheid? Hoe kunt u de luchtvochtigheid verlagen?

Hoge luchtvochtigheid in huis

In een vochtig binnenklimaat wordt een hoge luchtvochtigheid gemeten. Overmatig vocht in huis is funest voor een gezond binnenklimaat. Vochtproblemen en schimmelproblemen zijn het gevolg van een hoge luchtvochtigheid in de woning.

Oorzaken van een hoge luchtvochtigheid in huis

Hoe komt de luchtvochtigheid in huis zo hoog? Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een hoge luchtvochtigheid in huis, bijvoorbeeld:

  • Vochtproblemen: optrekkend vocht, doorslaand vocht
  • Wateroverlast, lekkage
  • Klimaat: hoge luchtvochtigheid buiten door zeeklimaat
  • Ligging van de woning nabij waterrijke gebieden: in bossen, bij grachten
  • Slechte ventilatie
  • Vrijkomend vocht bij douchen, koken, wassen, enzovoorts

Hoge luchtvochtigheid in industrie en zwembaden

Bovenstaande oorzaken van een hoge luchtvochtigheid gelden overigens voor alle binnenruimten. In de industrie zijn er daarnaast nog andere oorzaken van een hoge luchtvochtigheid in het binnenmilieu. In een groot aantal bedrijfspanden komt extra vocht vrij tijdens productieprocessen, reiniging, en opslag van goederen. Om voor de hand liggende redenen heeft een binnenruimte met zwembad, sauna, whirlpool, jacuzzi of spa ook te maken met een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Condens door een hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid leidt tot condensvorming wanneer waterdamp in de lucht in contact komt met een kouder oppervlak. Beslagen ramen in huis en een beslagen spiegel in de badkamer zijn het gevolg van condensatie bij een hoge luchtvochtigheid.

Op ramen, spiegels en tegels is het condensvocht duidelijk te zien. Minder goed zichtbaar is het vocht dat condenseert op muren, plafonds, vloeren en kozijnen. Door langdurige inwerking van het condens ontstaan schimmels, vochtplekken, houtrot en muffe lucht. In een vochtige woning kan ook allergie voor huisstofmijten toenemen omdat de mijten goed gedijen bij een hoge luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid verlagen

Wat te doen bij een hoge luchtvochtigheid? Voor het verkrijgen van een gezond, droog binnenmilieu moet u de luchtvochtigheid verlagen en vervolgens stabiel houden op een gezonde waarde. De ideale luchtvochtigheid in huis bedraagt omstreeks 50% RV.

Luchtontvochtigers voor luchtvochtigheid verlagen

Met een vochtmeter kunt u de vochtigheidsgraad direct controleren. Als de luchtvochtigheid te hoog is, verlaagt u deze eenvoudig met behulp van een luchtontvochtiger. Voor ontvochtiging in huis gebruikt u een mobiele ontvochtiger. Dit zijn ideale luchtdrogers voor woonkamers, slaapkamers en badkamers, maar ook voor vochtige kelders en vochtige garages. Indien de luchtontvochtiger een hygrostaat bezit kunt u de gewenste luchtvochtigheid instellen. De ontvochtiger verlaagt de hoge luchtvochtigheid automatisch tot de ingestelde waarde.

Vaste luchtontvochtigers

Vaste ontvochtigers zijn geschikt voor professioneel lucht ontvochtigen. Permanent vocht verwijderen is kinderspel voor deze krachtige luchtontvochtigers. Deze drogers verlagen de luchtvochtigheid probleemloos in industriële gebouwen en opslagruimten.

Definitief afrekenen met een hoge luchtvochtigheid? Bij ons vindt u de ideale luchtontvochtiger!

Een ruim assortiment luchtontvochtigers

Luchtontvochtiger.be biedt oplossingen voor een breed scala aan vochtproblemen.
“Eindelijk een bedrijf met echte productkennis!”
Dhr. van der Loo
“Goed advies en en scherper prijs. Top!”
Dhr. Vos
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be