Home Info & tips Alle artikelen ontvochtigers Luchtontvochtigers voor Sportschool Gym Zwembad

Luchtontvochtigers voor Sportschool Gym Zwembad

Vochtproblemen, condens en schimmels in sportzalen en zwembaden

Eigenaren en beheerders van sportzalen, fitnesscentra en wellnesscentra worden regelmatig geconfronteerd met hoge onderhoudskosten als gevolg van een hoge vochtigheidsgraad in het pand. Het schilderwerk op wanden en plafonds raakt snel aangetast bij een aanhoudende hoge luchtvochtigheid. Aanvankelijk betreft het in de meeste gevallen een schimmelprobleem, maar later kan men te maken krijgen met vochtschade aan bijvoorbeeld de plafondplaten en wandbekleding. Voortdurende condensvorming op ramen zal uiteindelijk leiden tot het rotten van houten kozijnen.

Oorzaak van de hoge luchtvochtigheid

De hoge luchtvochtigheid in een sportfaciliteit of ontspanningsruimte kent een aantal oorzaken. In doucheruimten en in de nabijheid van sauna's wordt direct een grote hoeveelheid vocht in de lucht gebracht. Dit is ook het geval indien het sportcomplex uitgerust is met een binnenzwembad. Het hoge vochtgehalte in de lucht, samen met de hoge temperatuur in een dergelijke binnenruimte, houdt de relatieve luchtvochtigheid voortdurend hoog.

Met name in fitnesszalen en in binnenruimten waar groepslessen worden gegeven, stijgt de luchtvochtigheid door de aanwezigheid van een grote groep mensen. Wanneer onvoldoende geventileerd wordt, blijft het vocht dat tijdens de ademhaling en het zweten vrijkomt, in het binnenmilieu aanwezig. Tenslotte, en zeker niet onbelangrijk, hebben de actuele weersomstandigheden veel invloed op de luchtvochtigheid in het binnenklimaat. In Nederland en België ligt de luchtvochtigheid van de buitenlucht een groot deel van het jaar rond 80%.

Het is dus niet vreemd dat in sporthallen, fitnessruimten, zwembaden en wellnesscentra na verloop van tijd vochtproblemen ontstaan, het is echter hoogst ongewenst. Een dergelijke vochtige binnenruimte is  onaangenaam om in  te verblijven. Schimmels en bacteriën veroorzaken vervelende vochtgeuren. Het binnenmilieu in sportaccommodaties is dan bedompt, muf en de geuren van schimmel en zweet dragen niet bij aan een hygiënische, frisse uitstraling. In doucheruimtes en in kleedruimtes zijn de vochtproblemen meestal als eerste waar te nemen.

Luchtontvochtigers voor een goede luchtvochtigheid

Het binnenklimaat in een sportcomplex of wellnesscentrum is aangenaam bij een luchtvochtigheid tussen 45% en 60%. Bij deze vochtigheidsgraad krijgt schimmel geen kans om problemen te veroorzaken. Let wel, de luchtvochtigheid mag ook niet te laag zijn. Te droge lucht is belastend voor de luchtwegen en maakt het sporten niet aangenaam. Een ontvochtiger met hygrostaat laat de luchtvochtigheid dalen, maar zorgt er tegelijk voor dat het binnenklimaat niet te droog wordt.

Natuurlijk kunt U rechtstreeks contact opnemen met AirSain.

Een ruim assortiment luchtontvochtigers

Luchtontvochtiger.be biedt oplossingen voor een breed scala aan vochtproblemen.
“Eindelijk een bedrijf met echte productkennis!”
Dhr. van der Loo
“Goed advies en en scherper prijs. Top!”
Dhr. Vos
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be