Schimmel

Schimmels vormen een ware plaag in huis. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, nemen schimmelproblemen snel toe. Schimmel veroorzaakt ongezonde lucht in huis, daarom is een effectieve aanpak van het schimmelprobleem nodig.

Schimmelproblemen

In een vochtig binnenklimaat komen schimmelproblemen vaak voor. De schimmels groeien op vochtige muren, vloeren en plafonds. Bij een hoge luchtvochtigheid verspreiden schimmels zich razendsnel. De zwarte schimmelplekken worden groter en ook op andere plaatsen worden nieuwe schimmelplekken zichtbaar.

Schimmel in huis door hoge luchtvochtigheid

In veel huizen heeft men last van schimmel. De luchtvochtigheid is vaak voor lange tijd dermate hoog dat schimmelvorming zich alleen maar uitbreidt. In de kelder en in de badkamer start in de meeste gevallen de groei van schimmel. In deze ruimten is de luchtvochtigheid hoog en daarmee ook het vochtgehalte van muren, vloeren en plafonds.

In het begin zijn de schimmelplekken klein en op één plaats aanwezig. Binnen enkele weken ziet u de schimmelproblemen toenemen. De schimmelplekken worden groter en het aantal plaatsen met schimmel neemt toe. Indien de luchtvochtigheid in een badkamer of kelder onveranderd hoog blijft zal na een aantal maanden het schimmelprobleem niet meer te overzien zijn. Grote delen van muren en plafonds zijn met schimmel bedekt en de problemen worden alleen maar groter.

Schimmels en zwammen

In een vochtig huis blijven schimmelproblemen niet beperkt tot de badkamer en kelder. De schimmels verspreiden zich door de gehele woning en er ontstaan muffe geuren in huis. De vochtgeuren zijn afkomstig van schimmels op muren, plafonds, vloeren, deuren en kozijnen. Behalve schimmels groeien in een vochtig huis soms ook zwammen. Zwamproblemen treden vaak op in vochtige kruipruimtes en kelders. De zwammen worden ook wel kelderzwammen genoemd.

Schimmels veroorzaken ongezonde lucht in huis

Zijn deze schimmels door vochtproblemen alleen maar hinderlijk of is er meer aan de hand? Jazeker, schimmel is meer dan een onschuldig vochtprobleem. Schimmel in huis veroorzaakt een ongezond binnenklimaat. De luchtkwaliteit verslechtert door aanwezigheid van schimmels in de lucht. Vooral mensen met astma, luchtwegallergie en schimmelallergie ondervinden gezondheidsklachten door de aanwezigheid van schimmels in huis. Kortademigheid, benauwdheid en hoofdpijn kan het gevolg zijn van de ongezonde lucht in huis. Diverse schimmelsoorten zijn giftig (zo ook zwarte schimmel) en verspreiden gifstoffen - toxinen - in het binnenmilieu. Deze schimmeltoxinen heten mycotoxinen en horen niet thuis in een gezonde woning. Schimmels vormen dus een bedreiging voor gezonde lucht in huis.

Schimmel bestrijden betekent luchtvochtigheid verlagen

Schimmelbestrijding is meer dan alleen schimmels verwijderen van muren en plafonds. Het verwijderen van schimmel heeft weinig effect wanneer de luchtvochtigheid in huis onveranderd hoog blijft. Effectieve vochtbestrijding heeft als doel een optimale luchtvochtigheid in huis te bereiken en deze luchtvochtigheid stabiel te houden. Bij een goede luchtvochtigheid heeft schimmel geen kans te groeien en blijft het binnenklimaat gezond.

Luchtontvochtiger tegen schimmel

Vocht in de badkamer, vocht in de kelder, een vochtige kruipruimte. Overmatig vocht wordt eenvoudig verwijderd met een luchtontvochtiger. Ook woonkamers, slaapkamers en waskamers in veel woningen worden van droge lucht voorzien door ontvochtigers. Vochtige muren door optrekkend vocht of doorslaand vocht worden snel droog dankzij de werking van een luchtontvochtiger. Droge muren blijven vrij van schimmels en het binnenklimaat blijft gezond en fris.

Een ruim assortiment luchtontvochtigers

Luchtontvochtiger.be biedt oplossingen voor een breed scala aan vochtproblemen.
“Eindelijk een bedrijf met echte productkennis!”
Dhr. van der Loo
“Goed advies en en scherper prijs. Top!”
Dhr. Vos
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be