Vocht

Vocht: niet te weinig, maar zeker niet te veel

Vocht is van essentieel belang voor al het leven op onze aarde. Het lichaam heeft vocht nodig voor het in stand houden van alle lichaamsfuncties. Hiervoor nemen we water tot ons dat aanwezig is in ons eten en drinken. Maar vocht is meer dan enkel het water dat we innemen. Vocht is ook in de lucht aanwezig in de vorm van waterdamp. De hoeveelheid waterdamp in de lucht wordt luchtvochtigheid genoemd.

Voldoende vocht in de lucht

Bij gezond leven hoort een gezonde luchtvochtigheid. Er dient voldoende vocht in de lucht aanwezig te zijn om te kunnen spreken van een goede luchtvochtigheid. Niet alleen in de buitenlucht maar ook in het binnenklimaat is de vochtigheidsgraad belangrijk. De ideale vochtigheidsgraad in het binnenmilieu bedraagt 40% - 60%. Bij deze waarden is er voldoende vocht in de lucht aanwezig. Maar wat als de relatieve vochtigheid hoger is?

Te veel vocht veroorzaakt vochtproblemen

De hoeveelheid vocht in huis moet toereikend zijn voor het behouden van een gezonde leefomgeving. Echter, een te hoog vochtgehalte in huis kan juist nadelig zijn. Het overmatige vocht veroorzaakt condensatie op koude oppervlakken. Het vocht dat als waterdruppeltjes zichtbaar wordt, is condensvocht of kortweg condens. Dit condenswater veroorzaakt tal van vochtigheidsproblemen zoals schimmelvorming, vochtplekken, vochtgeuren, loslatend - stuc - pleisterwerk, roest en aantasting van hout. Een vochtig huis is geen gezond huis. Bacteriën, schimmels en zwammen groeien volop bij vochtige omstandigheden en veroorzaken een slechte luchtkwaliteit in huis. Door vochtoverlast worden ook insecten zoals pissebedden en zilvervisjes aangetrokken.

Vocht verwijderen

Last van vocht in huis? Vocht in de kelder, vocht in de kruipruimte of misschien een vochtige badkamer? Een luchtontvochtiger verwijdert in korte tijd het overtollige vocht uit huis. De mobiele, stekkerklare ontvochtigers verlagen de luchtvochtigheid en zijn daarna in staat om een gezonde vochtigheidsgraad te behouden in huis.

Vocht in muren

Ook vochtige muren kunt u drogen met behulp van een ontvochtiger. Vochtplekken die ontstaan zijn door condensatie, optrekkend vocht of doorslaand vocht, verdwijnen door vochtbestrijding middels luchtontvochtiging. Vocht in de muur verdampt en wordt door de ontvochtiger opgenomen.

Vochtoverlast in de industrie

Zoals vocht in huis problemen geeft, veroorzaakt vocht in de industrie grootschalige overlast. Hier is dan ook vochtbestrijding op grote schaal vereist om vochtoverlast te stoppen. Dagelijks honderden liters vocht verwijderen is kinderspel voor een industriële ontvochtiger. Enkel een dergelijke ontvochtiger met een hoge ontvochtigingscapaciteit installeren en de overlast door vocht is voorgoed voorbij.

Bouwvocht

Bouwvocht is de term voor het vocht dat vrijkomt tijdens nieuwbouw of bij renovatiewerkzaamheden. Het vocht is in de bouwmaterialen aanwezig, wordt tijdens de bouw gebruikt, of is afkomstig van buiten. Speciaal voor het verwijderen van bouwvocht zijn er krachtige bouwdrogers verkrijgbaar.

Vocht meten

Hoe hoog is de relatieve luchtvochtigheid? Wat is de vochtigheidsgraad of het vochtgehalte? Goede vochtmetingen laten zien of er sprake is van vochtoverlast. De hoeveelheid vocht in de lucht - luchtvochtigheid - meet u met een luchtvochtigheidsmeter. Dit is een vochtmeter voor het verrichten van luchtmetingen. Detectie van vocht geeft inzicht in de klimatologische omstandigheden, zowel binnen als buiten.

Een ruim assortiment luchtontvochtigers

Luchtontvochtiger.be biedt oplossingen voor een breed scala aan vochtproblemen.
“Eindelijk een bedrijf met echte productkennis!”
Dhr. van der Loo
“Goed advies en en scherper prijs. Top!”
Dhr. Vos
Contact
Deskundig advies nodig van onze experts? Bel of mail gerust!
011-515389 info@airsain.be